Obiective foto pentru incepatori

Canon PowerShot SX520

 

Deseori lumea ma intreaba ce obiectiv foto poate cumpara pe langa obiectivul de kit de la un DSLR Nikon. Ma mai intreaba si ce alternative sunt la obiectivul de kit.

O sa-ti dai seama repede de limitele obiectivului de kit cand o sa vrei sa apropii un subiect sau sa faci poze in interior. Ca incepator este foarte probabil ca o sa vrei sa fotografiezi orice. Un peisaj, familia, hotelul la care ai stat, prietenii la un party. De obicei recomand un obiectiv luminos pentru interior si unul tele ca sa apropii o pasare, luna de pe cer, soarele la apus, un animal sau chiar sa fotografiezi un portret. Daca mai ai bani de investit merita si un obiectiv macro.

Daca folosesti obiectivele cu grija dupa un timp poti sa le vinzi la un pret bun si iti cumperi altele mai performante, mai potrivite cu un nou aparat sau mai bine adaptate nevoilor pe care le vei descoperi fotografiind.

 

Pe scurt despre obiectivele foto DSLR

Obiectivele pentru DSLR-uri sunt largi, standard (normale) si lungi (tele), din punct de vedere al distantei focale. Tot din punct de vedere al distantei focale pot fi fixe (prime) si variabile (cu zoom). Din punct de vedere al aperturii vorbim de obiective luminoase si normale. Daca este sa ne luam dupa focus exista obiective cu focalizare manuala si automata. Unele obiective pentru DSLR-uri au motor de focalizare, altele nu au.

Mai putem imparti obiectivele si in functie de destinatia lor. Asa exista obiective pentru portrete, pentru peisaje, pentru sport, evenimente sau fotografii de aproape (Macro).

Obiectivele Nikon sunt format DX si FX. Cele FX sunt pentru aparate full frame, celelalte, DX, sunt pentru aparate cu senzor APS-C (D3100, D3200, D3300, D5100, D5200, D5300, D7000, D7100).

 

Despre obiectivul de kit 18 – 55
Nikon AF-S DX Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G ED II si AF-S DX Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR

Aparatele DSLR, pentru incepatori, de la Nikon, se vand de obicei cu obiectivul 18 – 55 mm, devenit sinonim cu obiectiv de kit. Acesta este cel mai ieftin si cel mai folosit obiectiv de la Nikon. Este un obiectiv bun mai ales pentru peisaje. La distanta focala mica (18 mm) este larg si la distanta focala maxima (55 mm) este tele. Are un zoom 3x. Echivalentul distantei focale 35 mm este 28 – 85 mm. Nu poti face cu el poze de foarte aproape. Distanta minima la care poate focaliza este 28 cm. Are o focalizare automata, iar focalizarea manuala este un chin. Un chin special este sa-l pui sa focalizeze manual la infinit, de exemplu seara in timpul blue hour. “Inelul” pentru focalizare manuala este in varful obiectivului si cursa este foarte scurta. Pe obiectiv nu exista o scala pentru distanta in metri. Este marcata doar distanta focala (18, 24, 35, 45 si 55 mm).

Obiectiv AF-S DX Nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR

 

Cu sau fara stabilizare optica

Exista pe piata doua modele de obiective Nikon 18-55, unul cu stabilizare optica si unul fara stabilizare optica. Sunt usor de recunoscut. Pe cel cu stabilizare optica, langa butonul A/M este scris VR cu auriu. In plus cel fara stabilizare optica este mai ieftin.

Stabilizarea este VR generatia I si permite un castig de 3 stopuri. Asta inseamna ca activand stabilizarea optica poti face fotografii cu un timp de expunere mai lung. De exemplu daca poti obtine fotografii clare cu un timp de expunere de 1/100 sec., cu stabilizarea optica activata obtii imagini la fel de clare cu un timp de 1/13 sec.

Mai exista si alte diferente intre cele doua modele, in afara de stabilizarea optica. Constructia celor doua obiective este diferita. Cel fara stabilizare optica (ED II) are 7 elemente in 5 grupuri, contine un element ED si unul asferic. Obiectivul cu stabilizare optica (VR) are o constructie mai complexa si ii lipseste elementul ED, dar a pastrat un element asferic: 11 elemente in 8 grupuri. Elementul ED (Extra-low Dispersion) este introdus pentru corectarea aberatiilor cromatice. Elementul asferic este tot pentru corectarea aberatiilor si a distorsiunilor. Nikon a considerat ca noua constructie este de ajuns pentru a le corecta si ca nu mai este nevoie de elementul ED. Obiectivul cu VR este putin mai mare. Numarul de lamele ale diafragmei este 7. Bokeh-ul nu este cine stie ce. Ambele obiective, si cel cu VR si cel fara VR au motor de focus inclus (Silent Wave Motor).

 

Claritatea (model cu VR)

Pentru un obiectiv de kit si pentru cat costa, 18 – 55, este foarte bun. Claritatea maxima este obtinuta la o distanta focala de 35 mm si o apertura F/8.

 

Aberatiile cromatice (model cu VR)

Aberatiile cromatice sunt prezente la distanta focala mica 18 mm. La distanta focala maxima sunt minime. Aberatiile cromatice se corecteaza cu softul de la Nikon ViewNX2. Trebuie doar sa bifezi optiunile, sa maresti fotografia intr-o zona cu contrast puternic si sa dai butoanele in dreapta si in stanga pana obtii rezultatul dorit.

 

Lens flare si ghosting

Lens flare si ghosting exista din plin cand faci fotografii cu soarele in fata. Asta cu toate ca modelul mai nou, imbunatatit, are Super-Integrated Coating (SIC). SIC este foarte diferit de Nano Crystal Coat, care elimina mult mai bine aceste efecte.

 

Distorsiuni (model cu VR)

Distorsionarea imaginii este doar la distanta focala mica si poate fi corectata automat de aparat sau la post-procesare, cu softul de la Nikon Capture NX2 sau cu Adobe Lightroom.

 

Stabilizarea imaginii

Stabilizarea este buna. Am obtinut imagini clare si la un timp de expunere de 1/4 sec. cu stabilizarea optica activata. Nikon zice ca obiectivul isi da seama cand faci panning si poti mentine stabilizarea activata. Dar sunt 1001 moduri de a face panning si eu am obtinut intotdeauna rezultate bune cu stabilizarea dezactivata.

Sigma 30mm f1.4 II EX-DC HSM (Art)

Sigma 30mm f1.4 II EX-DC HSM este un obiectiv aparut in 2013 pe piata. Este foarte luminos si este perfect pentru interior, portrete, party, seara si de ce nu, peisaje. Exista un model pentru aparatele Nikon DX (senzor APS-C) si alte doua modele pentru Canon si Sony. Distanta focala este fixa, 30 mm (echiv. 45 mm pe un aparat full frame), adica este un obiectiv standard. Numarul de lamele al diafragmei este noua si asta inseamna un bokeh frumos.

Obiectiv Sigma 30mm f1.4 II EX-DC HSM

 

Sigma 30mm f1.4 II EX-DC HSM – vezi pretul la F64

AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G

AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G este o alternativa mai ieftina la obiectivul de la Sigma. Are aproape aceiasi distanta focala, dar este mai putin luminos. Echivalentul full frame este 50 mm, adica este un obiectiv standard. Poate fi folosit la fel pentru portrete, interior sau la diverse evenimente. Este unul din cele mai sharp obiective de la Nikon. Are un motor de focus inclus si focalizeaza foarte rapid.

Obiectiv AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G

 

Obiectivul poate fi folosit cu aparate DSLR Nikon, pentru incepatori, de exemplu Nikon D3100, D3200, D3300 sau D5100, D5200 si D5300.

 

Claritatea

Claritatea este foarte buna in centru si scade spre cele patru colturi ale imaginii. Claritatea la margini este mai buna la F/8. In centru claritatea este cea mai buna la F/2,8.

 

Aberatiile cromatice

La aperturi mari aberatiile cromatice sunt minime. Daca apar in fotografii si sunt deranjante ele pot fi corectate cu softul gratuit de la Nikon ViewNX2. Aberatiile cromatice mai apar in bokeh.

 

Lens flare si ghosting

Lens flare si ghosting pot apare in imagini, la aperturi mai mici, dar nu sunt asa de pronuntate ca la obiectivul de kit.

 

Distorsiuni

AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G nu este un obiectiv larg si deci distorsiunile sunt mici, mult mai mici decat la obiectivul de kit.

 

Stabilizarea imaginii

AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G nu are o stabilizare a imaginii. Daca folosesti timpi de expunere mari trebuie sa folosesti un trepied.

AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G – vezi pretul la F64

Tamron 90mm f2.8 Di VC Macro

Este un obiectiv macro, dar poate fi folosit si pentru portrete sau sport. Exista doua modele pe piata, unul cu stabilizare (VC = Vibration Compensation) si unul fara stabilizare. Cel fara stabilizare este mai ieftin. Are motor de focus inclus. Diafragma are noua lamele si bokeh-ul este frumos. Exista modele pentru Nikon, dar si pentru Canon sau Sony.

Obiectiv Tamron 90mm f2.8 Di VC Macro

 

Tamron 90mm f2.8 Di VC Macro – vezi pretul la F64

AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR

AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR este un teleobiectiv cu performante foarte bune. Completeaza perfect obiectivul de kit si ofera o distanta focala rezonabila la un pret mic. Echivalentul distantei focale full frame este 82 – 450 mm. Are motor de focus inclus. Diafragma are 9 lamele ceea ce asigra un bokeh foarte frumos.

Obiectiv AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR

 

Are o constructie complexa, 17 elemente in 11 grupuri. Doua din elemente sunt din sticla ED (Extra-low Dispersion) pentru eliminarea aberatiilor cromatice. Zoom-ul este extern, adica la distanta focala maxima obiectivul se lungeste. Daca ii mai atasezi si parasolarul este impresionant de lung.

Focusul manual este posibil, dar inelul de focus nu se misca smooth si cursa nu este foarte mare.

Obiectivul poate fi folosit cu aparate DSLR Nikon, mai vechi, pentru incepatori, de exemplu Nikon D3100 sau D5100. Este mai putin recomandat pentru DSLR-urile care au un senzor cu rezolutie mare, de exemplu Nikon D3200, D3300, D5200 sau D5300.

 

Claritatea

La distanta focala mica claritatea este foarte buna in centru si scade putin spre cele patru colturi ale imaginii. Claritatea la margini este mai buna la F/8. In centru claritatea este cea mai buna la in intervalul F/4,5 – F/11, apoi incepe sa scada spre F/22.

Cand distanta focala creste claritatea maxima se obtine la F/8 – F/11, atat in centru cat si spre colturi. La distanta focala maxima claritatea cea mai bune este in intervalul F/5,6 – F/11, apoi scade.

 

Aberatiile cromatice

Obiectivul are doua elemente ED si aberatiile cromatice sunt minime. Sunt ceva mai pronuntate la focala mare si spre margini. Pot fi corectate la post-procesare.

 

Lens flare si ghosting

Lens flare si ghosting pot apare in imagini, la distante focale mai mari. Protectia este Super Integrated Coating.

 

Distorsiuni

AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR nu este un obiectiv larg si deci distorsiunile sunt mici. Mult mai mici decat la obiectivul de kit.

 

Stabilizarea imaginii

AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR are o stabilizare optica generatia II. Este asigurat un castig de patru stopuri.

AF-S DX NIKKOR 55-300 – vezi pretul la F64

AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR

AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR este un obiectiv tele cu performante bune, recomandat pentru incepatori. Completeaza obiectivul de kit si ofera o distanta focala rezonabila la un pret mic. Echivalentul distantei focale full frame este 82.5 – 300 mm. Are un motor de focus inclus. Diafragma are 7 lamele rotunjite.

Obiectivul poate fi folosit cu aparate DSLR Nikon, mai vechi, pentru incepatori, de exemplu Nikon D3100 sau D5100. Este mai putin recomandat pentru DSLR-urile care au un senzor cu rezolutie mare, de eemplu Nikon D3200, D5200 sau D5300.

Nikkor-55-200

Are o constructie complexa, 15 elemente in 11 grupuri. Un element este din sticla ED (Extra-low Dispersion) pentru eliminarea aberatiilor cromatice. Zoom-ul este extern, adica obiectivul se lungeste cu distanta focala. Focusul este intern (IF). Elementul din fata nu se roteste si poate fi atasat fara probleme un filtru de polarizare sau ND.

 

Claritatea

La distanta focala mica claritatea este buna in centru si scade putin spre cele patru colturi ale imaginii. Claritatea la margini este mai buna la F/11. In centru claritatea este cea mai buna la in intervalul F/4 – F/8, apoi scade.

Claritatea maxima este obtinuta la o apertura F/4.

 

Aberatiile cromatice

Aberatiile cromatice sunt maxime la 200 mm si F/5,6.

 

Distorsiuni

AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR nu este un obiectiv larg si deci distorsiunile sunt mici. Mai mici decat la obiectivul de kit.

 

Stabilizarea imaginii

AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR are o stabilizare optica care asigura un castig de pana la trei stopuri.

 

AF-S DX NIKKOR 55-200 – vezi pretul la F64

AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II

AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II este un obiectiv tele cu performante foarte bune, recomandat pentru incepatori. Plaja focala este extinsa si cumparand acest obiectiv poti renunta la cel de kit 18 – 55.

Obiectivul poate fi folosit cu aparate DSLR Nikon, mai vechi sau mai noi, pentru incepatori, de exemplu Nikon D3100, D3200, D3300 sau D5100, D5200 si D5300.

nikon-18-200

Are o constructie complexa, 16 elemente in 12 grupuri. Doua din element sunt din sticla ED (Extra-low Dispersion) pentru eliminarea aberatiilor cromatice. Zoom-ul este extern, adica obiectivul se lungeste cu distanta focala. Focusul este intern (IF). Elementul din fata nu se roteste si poate fi atasat fara probleme un filtru de polarizare sau ND. Diafragma are sapte lamele rotunjite.

 

Claritatea

Claritatea este foarte buna in intervalul 18 – 70 mm si recomanda acest obiectiv pentru aparatele foto DSLR mai noi, care au senzor cu rezolutie mare, Nikon D3200, D3300, D5200 si D5300. Performantele scad usor pana spre distanta focala maxima, camd cresc din nou in centru.

 

Aberatiile cromatice

Aberatiile sunt prezente indiferent de distanta focala. Pot fi corectate in buna parte la postprocesare de cei foarte pretentiosi.

 

Distorsiuni

AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II este un obiectiv larg la distanta focala mica. Distorsiunile sunt in intervalul 18 – 70 mm si pot fi corectate la postprocesare de cei foarte pretentiosi.

 

Stabilizarea imaginii

AF-S DX NIKKOR 18-200mm f/3.5-5.6G ED VR II are o stabilizare optica generatia II (VR II) care asigura un castig de pana la patru stopuri. Obiectivul poate detecta panningul. Stablizarea este activa si asta inseamna ca poti merge in timp ce filmezi sau poti face filme sau fotografii din miscare.

 

AF-S DX NIKKOR 18-200 – vezi pretul la F64

 

Articole similare:

Cele mai bune obiective pentru Nikon D3300, D5300 si D7100

 

 

Publicat in Review aparate foto si etichetat .

Spune parerea ta: